Eicha Museum

Het Eicha Museum toont aan de hand van onder meer opgegraven voorwerpen en filmprojecties een overzicht van 12000 jaar geschiedenis van de Kempen, waarvan de urnenveldcultuur deel uitmaakt.

Het Eicha Museum is het archeologisch museum voor de Brabantse Kempen. Het ligt in het Brabantse Bergeijk en is gevestigd in het Bezoekerscentrum Teutenhuis. Op interactieve wijze kunt u hier kennismaken met de historie van Bergeijk en het omliggende Kempengebied. Aan de hand van bijvoorbeeld archeologische vondsten van de Prehistorie tot aan de Middeleeuwen krijgt u een indruk van onder meer de rendierjagers en de Romeinen die hier actief waren en van de urnenveldcultuur. De conservator is Johan Biemans. Hij is ook degene die het idee heeft opgevat voor dit museum.

Collectie

Meer dan 12000 jaren worden door de collectie van het Eicha Museum in kaart gebracht. In de streek zijn in de IJzer- en Bronstijd urnenvelden en grafheuvels aangelegd en de voorwerpen die u in het museum kunt bewonderen zijn vaak afkomstig van opgravingen aldaar. Het betreft onder meer urnen met crematieresten. Ook uit de tijd van de Romeinen en die van de Franken zijn stille getuigen in de vorm van aardewerk, glas en sieraden. Het modernste deel van de collectie wordt gevormd door de gerestaureerde aardewerk voorwerpen uit de Middeleeuwen. Een bezoek aan het museum geeft u antwoord op vragen als: hoe overleefden de rendierjagers en wat aten de Romeinen? Uw fantasie wordt daarbij geholpen door filmprojecties. Een glazen vloer geeft zicht op een ondergrondse middeleeuwse waterput. Op de eerste verdieping van het museum is het atelier waar u mogelijk iemand bezig kunt zien met restauratiewerkzaamheden.

Educatieve programma’s

Het museum werkt voor educatieve projecten samen met Cultuurpunt Bergeijk en de Bergeijkse Heemkundekring. Voor peuters en kleuters is het project Overgisteren samengesteld en voor basisscholieren zijn twee projecten, te weten de Romeinse en de Middeleeuwse leskist.

Overige mogelijkheden

In bezoekerscentrum Teutenhuis vindt u naast het Eicha Museum de Teutenkamer van de Heemkundekring Bergeijk, Museum De Sigarenmaker en de plaatselijke VVV. In de aangrenzende Mien Ruystuin kunt u bloemen, een paviljoen en standbeelden van Harry Verhoeven bezichtigen.

Praktische informatie

Het Eicha Museum bevindt zich in het Teutenhuis dat aan de Domineestraat 8a, te Bergeijk ligt. Het telefoonnummer is 0497-558583. Zowel vanaf het station Eindhoven als vanaf verschillende omliggende plaatsen is het museum met de bus bereikbaar. Ook mensen die gebruikmaken van een rolstoel kunnen de collectie bekijken; er gaat een lift naar de eerste verdieping. Geregeld geven enthousiaste vrijwilligers gratis rondleidingen, maar wilt u voor een groep verzekerd zijn van begeleiding en uitleg, dan kunt u daarvoor een afspraak maken. De kosten bedragen dan €1 per persoon. De entree van het museum is gratis en het is ’s middags geopend van maandag tot en met zaterdag. Exacte gegevens met betrekking tot openingstijden, reserveringen, rondleidingen en toegangsprijzen zijn op de website te vinden. Ook treft u daar een agenda aan.

Foto's

Informatie over Eicha Museum

Prijs volwassenen Gratis
Prijs kinderen Gratis
Prijs peuters Gratis
Openingsdagen Ma/Di/Wo/Do/Vr/Za
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Ja
Mindervalidenvriendelijk Ja
Website eichamuseum.weebly.com

Ligging

Kaart