Eungs Schöppe

In museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo maakt u een sprong terug in de tijd van 200 jaar geleden en kunt u de traditionele folklore van dichtbij bekijken en meemaken.

Het museum heeft een grote collectie aan kostuums en klederdrachten uit de periode tussen 1820 tot 1940. Traditionele boeren kuitbroeken zijn te bezichtigen evenals de rokken van vrouwen die soms wel uit vijf lagen bestonden. Naast folklorekleding heeft het museum een fraaie collectie van letterdoeken die vroeger in Markelo als bruidsdoek voor het huwelijk werden geborduurd. In het museum kunt u ook zien hoe men vroeger boven een open vuur kookte en hoe men sliep in een bedstee. Verder zijn landbouwwerktuigen en een authentieke boerenkeuken met keukengerei te bezichtigen. Een bijzondere plek in de collectie wordt ingenomen door de verzameling mutsen. Vroeger droegen vrouwen mutsen voor iedere gelegenheid; kanten mutsen voor de zondag, een sobere muts voor de rouw, slaapmutsen, dagelijkse mutsen en doopmutsjes.

Bijzonderheden

Om in de sfeer van vroeger te komen worden films getoond waarin u onder andere het maken van linnen uit vlas en de huisslacht ziet. Ook worden demonstraties gegeven van oude ambachten zoals het kantklossen, knipmutsen maken, houtbewerken, koperslaan en zand strooien. Een lange stoet mensen komt uit de kerk en toont de zondagse kleding van de mensen uit de periode 1830-1930.

Winkeltje

Het museum heeft een klein winkeltje waar men ouderwets snoepgoed, ansichtkaarten, borduurpatronen en enkele souvenirs kan kopen. Dit winkeltje is alleen open op donderdagmiddagen, tijdens demonstraties op afspraak en ter gelegenheid van speciale tentoonstellingen.

Openingstijden

Museum Eungs Schöppe is in de zomerse periode (eind mei tot begin oktober) geopend van maandag t/m zaterdag. In de winterperiode kunnen alleen afspraken worden gemaakt voor groepen.

Foto's

Informatie over Eungs Schöppe

Prijs volwassenen €2
Prijs kinderen €2
Prijs peuters €2
Openingsdagen Ma/Di/Wo/Do/Vr/Za
Openingsperiode Zomer
Overdekt Ja
Mindervalidenvriendelijk Deels
Website eungsschoppe.nl

Ligging

Kaart