Het Droogdok

Het Droogdok laat de historie zien van de marinevesting in Hellevoetsluis, en in het bijzonder het ontstaan van de droge dokken, de plaats waar schepen effectief kunnen worden gebouwd en onderhouden.

In het bezoekerscentrum komt u alles te weten over de geschiedenis en de bouw van het Droogdok. Onder het genot van een kop koffie of frisdrank kunt u een video over het Droogdok bekijken en meegaan met een van de gidsen die u tijdens een rondleiding de vesting en het Droogdok laat zien.

Geschiedenis van de Droogdok

Ingenieur Jan Blanken (1755-1838) speelt een belangrijke rol in het verleden van Hellevoetsluis, in de modernisering van de marine en bij de oprichting van Rijkswaterstaat. In 1787 heeft Blanken plannen om de zeesluis bij Hellevoetsluis te verbreden en de droge dokken te realiseren. Onder het gezag van Napoleon (1795-1813) wordt goedkeuring gegeven aan de bouw van de huidige dokken in Hellevoetsluis. Het dok bestaat uit twee delen: een kieldok en een timmerdok. Het kieldok wordt in 1806 in gebruik genomen, het timmerdok pas in 1825. Het bezoekerscentrum van Het Droogdok geeft een beeld van de vesting van Hellevoetsluis met daarin het droogdok uit de tijd van Jan Blanken.

De bouw van het dok

De bouw van het droogdok is in waterstaat- en bouwkundig opzicht zeer bijzonder. De constructie voorkomt dat het dok niet gaat drijven op de drassige Hollandse bodem. Voordat de dok gebouwd kon worden moesten eerst drie andere onderdelen worden gerealiseerd: het pomphuis, de stoommachine en de verbreding van de zeesluizen. De ontwikkeling van de stoommachine luidde in Groot-Brittannië de opmars van de Industriële Revolutie in en in Hellevoetsluis ging de eerste stoommachine van Nederland in bedrijf. De stoommachine versnelde het proces van droogpompen van de marinehaven en zo kon de bouw van de dokken sneller plaatsvinden.

Educatie en Activiteiten

Regelmatig wordt speciaal voor kinderen een rondleiding georganiseerd door het Dok. Kinderen mogen van dichtbij de enorme schipdeur bekijken en de aquaducten bezoeken. Ze mogen zelf aan de slag tijdens een speurtocht, zelf de dokvloer nabouwen of een boodschap overbrengen met behulp van vlagseinen. Scholen kunnen zich aanmelden voor een museumbezoek en de lesbrief.

Foto's

Informatie over Het Droogdok

Prijs volwassenen €5
Prijs kinderen €3
Prijs peuters €3
Openingsdagen Hele week
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Deels
Mindervalidenvriendelijk Deels
Website droogdok.nl

Ligging

Kaart