Meierijsche Museumboerderij

In Meierijsche Museumboerderij Heeswijk-Dinther kunt u de sfeer proeven van het boerenleven aan het begin van de 20e eeuw, en een indruk krijgen van de plattelandsgeschiedenis daarvóór.

Net buiten het dorpje Heeswijk, dat in het Brabantse gebied de Meierij ligt, kunt u in de Meierijsche Museumboerderij een indruk krijgen van het leven zoals dat zich afspeelde op een boerderij aan het begin van de 20e eeuw. Zowel de aspecten van het wonen als van het werken komen daar voor u tot leven, eventueel tijdens deelname aan één van de educatieve programma’s.

Museumboerderij/bezoekerscentrum

De historie van de boerderij gaat minstens terug tot 1580. De laatste bewoner was boer Sigmans die van 1962 tot 1969 eigenaar was. Hij heeft met zijn vrouw het huis in die jaren gerenoveerd. Nadat hij het gebouw aan de gemeente verkocht had is het uiteindelijk in 1976 een museumboerderij geworden, waar inmiddels een realistisch beeld wordt gegeven van het leven in die streek tussen 1900 en 1930. De meubels en het antieke huisraad die in het museum een plekje gevonden hebben, vormen een complete, authentieke huishouding zoals die aan het begin van de 20e eeuw gebruikelijk was. U treft tevens een aantal landbouwwerktuigen aan. Naast de boerderij ligt het bezoekerscentrum de Schob. U kunt hier een kopje koffie of thee drinken terwijl om u heen het boerenleven van de periode 1900-1930 tot leven komt met behulp van thema-vitrines en diverse films. De tentoongestelde voorwerpen wisselen van tijd tot tijd met voorwerpen die in het magazijn zijn opgeslagen. Aan de hand van de geschiedenis die van de boerderij en zijn bewoners wordt gepresenteerd, kunt u inzicht krijgen in het Meierijsche platteland vanaf de middeleeuwen. Onder meer de samenhang van alle bewoners speelt daarbij een belangrijke rol. Deskundige gidsen geven rondleidingen van één à anderhalf uur.

Educatieve programma’s

Voor enkele groepen van de basisschool en de tweede klas van het middelbaar onderwijs zijn lesprogramma’s ontwikkeld, waarover op de website van het museum meer te lezen valt. Deze lessen worden meestal gegeven in de karschob waar een gemetselde, houtgestookte bakoven staat. Het is mogelijk om daar met een groep bakles te krijgen. Voor ouderen is het programma ‘Witte gê da nog?’ ontwikkeld, waarin de deelnemers van de groep via door henzelf vertelde verhalen op zoek gaan naar ‘vroeger’. Middelbare scholieren kunnen interessante werkstukken maken door de kennis die ze op kunnen doen via het museum en/of met behulp van extra informatie die ze op verzoek kunnen krijgen.

Praktische informatie

De Meierijsche Museumboerderij ligt aan de Meerstraat 28, te Heeswijk-Dinther. Het telefoonnummer is 0413-291172. U kunt de boerderij prima met de auto bereiken en treft ruime parkeermogelijkheden aan. Ook voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel is het museum met zijn verschillende bijgebouwen goed toegankelijk. U kunt rondleidingen reserveren via de website en daarbij ook eventuele interessethema’s aangeven. De openingstijden voor particulieren zijn beperkt: van april tot en met september enkele uren op dinsdag- en woensdagochtend en zaterdag- en zondagmiddag. Groepen kunnen het hele jaar door worden ontvangen, maar moeten wel ruimschoots van tevoren reserveren. Het bezoekerscentrum De Schob en het educatief centrum de Karschob kunnen ook het hele jaar door worden gebruikt na voorafgaande reservering. Exacte gegevens met betrekking tot openingstijden, reserveringen, rondleidingen en toegangsprijzen zijn op de website te vinden. Ook treft u daar een agenda aan.

Foto's

Informatie over Meierijsche Museumboerderij

Prijs volwassenen €3,50
Prijs kinderen €2
Prijs peuters Gratis
Openingsdagen Di/Wo/Za/Zo
Openingsperiode Lente/Zomer/Herfst
Overdekt Ja
Mindervalidenvriendelijk Ja
Website museumboerderij.nl

Ligging

Kaart