Museum Elburg

Het Museum Elburg is gevestigd in een oud vrouwenklooster en heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis en de omgeving van Elburg.

Sinds 2010 zijn ruim 2400 geregistreerde collectiestukken in het museum aanwezig. De collectie wordt als divers beschouwd en bestaat onder meer uit schilderijen, wapens, kleding en archeologische voorwerpen. Daarnaast heeft Museum Elburg wisselende (kunst)tentoonstellingen en belangrijke deelcollecties als de rechtspraak, het geloof en de stadsverdediging. De collectie is niet alleen te zien in het Agnietenklooster waar het museum gevestigd is. De Vischpoort, het beeldmerk van Elburg, de Kazematten, een van de oudste kanonkelders van Nederland, en het Muurhuisje, behoren ook tot het museum.

Geschiedenis van Museum Elburg

Het 15e eeuwse Agnietenklooster is in 1948 gerestaureerd. Vanaf 1956 besluit de gemeente het gebouw te gebruiken als raadhuis. De dubbelkapel van het klooster wordt dan ingericht als museum. Nadat in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw het gebouw verder gerestaureerd wordt, verlaat de gemeente in 1985 het pand waarna het Elburg Museum over het hele klooster is uitgespreid. Vanwege de restauratie zijn verschillende middeleeuwse kenmerken bewaard gebleven.

Educatie en Activiteiten

Museum Elburg vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met het culture erfgoed. In de zolder van het museum is daarom een educatieruimte ingericht die voornamelijk gebruikt wordt in schoolverband. In vakanties organiseert het museum woensdagmiddag activiteiten waar bijvoorbeeld lampionnen en bijenwaskaarsen gemaakt worden. Bezoekers kunnen zich tijdens het bezoek inschrijven voor verschillende speurtochten. Het Museum is dinsdag t/m zaterdag geopend en is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Foto's

Informatie over Museum Elburg

Prijs volwassenen €4,50
Prijs kinderen €2,50
Prijs peuters N.v.t.
Openingsdagen Di/Wo/Do/Vr/Za
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Deels
Mindervalidenvriendelijk Nee
Website museumelburg.nl

Ligging

Kaart