Museum Stoomhoutzagerij Nahuis

Stoomhoutzagerij Nahuis is een aantal keer per jaar geopend en beschikt over unieke (stoom)machines en zaagramen waarmee vroeger zwaar en groot hout gesneden werd.

In de zagerij staan nog steeds oude verticale en horizontale zaagramen opgesteld. In het museum is te zien hoe met behulp van deze zaagramen profiel- of kromzagen uitgevoerd wordt. Naast de stoomhoutzagerij staat een houtdroogloods waar oorspronkelijke machines te bewonderen zijn die gebruikt werden voor houtbewerking in de timmerwerkplaatsen. In de Radmakerij staan diverse machines en honderden handwerktuigen die vroeger in een timmerwerkplaats te vinden waren.

Geschiedenis

Stoomhoutzagerij Nahuis wordt aan het eind van de 19e eeuw opgericht komt voort uit een radmakerij die al sinds 1850 bestaat. Tot 1918 wordt het houtzagen uitgevoerd met de hand, maar in dat jaar wordt door de aanschaf van een liggende stoommachine de zagerij gemechaniseerd. Deze stoommachine is het enige exemplaar ter wereld in zijn soort.

Openingsdagen

Dit unieke museum is slechts enkele keren per jaar geopend maar kan, afhankelijk van de groepsgrootte, buiten de openingsdagen bezocht worden.

Foto's

Informatie over Museum Stoomhoutzagerij Nahuis

Prijs volwassenen €3,50
Prijs kinderen €1,50
Prijs peuters Gratis
Openingsdagen
Openingsperiode
Overdekt Ja
Mindervalidenvriendelijk Deels
Website stoomzagerij.nl

Ligging

Kaart