Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is het voormalig Koninklijk Paleis en na een grondige restauratie in 1984 ingericht als Nationaal Museum. Het 300 jaar oude paleis ligt in een bosrijke omgeving aan de rand van Apeldoorn bij de gelijknamige wijk Het Loo. Het voormalige Koninklijk Paleis is nu eigendom van de Staat en behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO monumenten.

Drie eeuwen bewoning door de Oranjes

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt 'buiten' en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat terug te zien op Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden regelmatig van vorm. In de Franse tijd woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Hij liet de tuinen bedekken met een grote laag zand en maakte er een Engels landschapspark van. Later zijn de tuinen weer teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin naar het originele ontwerp uit de tijd van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen. De tuinen van Paleis Het Loo mogen zich rekenen tot de mooiste van Europa.

Tentoonstellingen, evenementen en rondleidingen

Gedurende het jaar zijn vinden meerdere tentoonstellingen en evenementen plaats. Plan uw bezoek aan de hand van de agenda op paleishetloo.nl. Hoort u graag leuke achtergrondverhalen en interessante weetjes? Dan is een rondleiding in de tuinen door een ervaren gids een aanrader. Reserveren voor een individuele dagrondleiding is niet nodig. Een groepsrondleiding in het Nederlands, Engels, Duits of Frans dient u tijdig te reserveren. Voor rolstoelgebruikers is de rondleiding niet toegankelijk.

Foto's

Informatie over Paleis Het Loo

Prijs volwassenen €7,50
Prijs kinderen €2,50
Prijs peuters Gratis
Openingsdagen Di/Wo/Do/Vr/Za/Zo
Openingsperiode Lente/Zomer/Herfst
Overdekt Deels
Mindervalidenvriendelijk Nee
Website paleishetloo.nl

Ligging

Kaart