Schaapskudde Exloo

De schaapskudde en het bijbehorende informatiecentrum naast de schaapskooi vallen onder de Stichting Schaapskudde Exloo. 200 Drentse heideschapen trekken dagelijks vanuit het dorp naar de prachtige Molenveldse hei onder leiding van herder Monique Tielen en haar honden.

Het is zeer de moeite waard om de schapen door Exloo te zien lopen, maar ook om rustig te worden van hun grazende aanblik. In het informatiecentrum kunt u van alles te weten komen over schapen en schapenrassen en over de rol van kuddes in Nederland.

Geschiedenis

Ooit waren de schapen in het Drentse Exloo eigendom van de boeren die in het dorp woonden. Zij werden dagelijks opgehaald en teruggebracht door de herder die met ze naar de hei ging. Voor zijn werkzaamheden kreeg de herder van de boeren te eten. In 1960 waren de kosten niet meer op te brengen en dreigde het einde voor de kudde. Dat was onwenselijk vanwege het kenmerkende beeld dat zo geliefd is bij de dorpelingen en toeristen en vanwege het Molenveld. Dit is een van de mooiste heidevelden die Europa rijk is en het wordt door de begrazing van de schapen in stand gehouden. Uiteindelijk heeft de gemeente waaronder Exloo valt (Borger-Odoorn) de kudde opgekocht en nu vallen de schapen onder een stichting, de Stichting Schaapskudde Exloo.

De herderin met haar kudde

Herder Monique Tielen heeft de zorg voor de schaapskudde Exloo. Monique is een ervaren herder, zij beschikt over goed getrainde honden en heeft ook honden in training. U kunt haar tijdens het scheperen, het hoeden van de schaapskudde, op de heide tegenkomen.

Het informatiecentrum

Naast de schaapskooi van Exloo ligt een in de deel van een karakteristieke boerderij een gratis toegankelijk informatiecentrum. U vindt daar allerlei wetenswaardigheden over heden en verleden van de schapen, de verschillende rassen en de kuddes in Nederland op een attractieve wijze gepresenteerd. Ook worden ondermeer de cultuurhistorische waarde en de rol die zij voor de natuur spelen belicht, evenals de relatie van deze specifieke Exloër kudde met het unieke Molenveld. Naast het schapeninformatiecentrum treft u op deze locatie ook toeristisch-attractieve informatie over de streek aan in het Toeristisch Informatie Punt (voormalige VVV). De kudde in combinatie met het informatiecentrum trekt per jaar ongeveer 35.000 mensen.

Speciale activiteiten

Geregeld vinden diverse activiteiten plaats rond de stichting en de schapen. Zo vindt in het najaar de schapenmarkt plaats in Odoorn, waar niet alleen schapen, maar ook andere dieren worden verhandeld. Met kerstmis wordt al jaren achtereen een kerstmarkt/-concert gehouden waar veel bezoekers op af komen. Van tijd tot tijd kunt u genieten van demonstraties schapendrijven of luisteren naar een verhaal van de herder zelf. Tot slot kunt u niet alleen in het dorp de kudde opwachten en bewonderen, maar ook via een wandelroute van ongeveer 5,5 km ze op het heideveld rustig zien grazen.

Praktische informatie

De schaapskooi en het informatiecentrum liggen naast de boerderij van Hoofdstraat 55 in Exloo. Het dorp beschikt over een algemeen, gratis parkeerterrein op ongeveer 400 meter afstand daarvan. De respectievelijke aankomst- en vertrektijden van de kudde bij de schaapskooi zijn normaal gesproken 11.00 en 17.00 uur. In verband met evenementen kan daar wel eens verandering in optreden. Raadpleegt u daarvoor de website van de stichting. Ook komt het een paar dagen per jaar voor dat de kudde elders wordt ingezet om te grazen. De afstand is dan zo groot dat zij ’s avonds niet naar Exloo terugkeren. Ook deze gegevens treft u, net als de data van bijvoorbeeld de demonstraties en de praatjes van de herder op de website aan. Het schapeninformatiecentrum is dagelijks tussen 10.00 en 18.00 uur geopend en het inpandige Toeristisch Informatie Punt is ’s ochtends tussen 10.00 en 12.00 uur te raadplegen.

De getoonde foto's zijn gemaakt door: Pamela Joyce Fotografie

Foto's

Informatie over Schaapskudde Exloo

Prijs volwassenen N.v.t.
Prijs kinderen N.v.t.
Prijs peuters N.v.t.
Openingsdagen Hele week
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Deels
Mindervalidenvriendelijk Deels
Website schaapskuddeexloo.nl

Ligging

Kaart