Sint-Jansmuseum de Bouwloods

In Sint-Jansmuseum ‘de Bouwloods’ kunt u onder meer een grote collectie middeleeuwse beeldhouwwerken, die ooit deel uitmaakten van de kathedraal, van zeer nabij bewonderen.

Vanaf 1860 tot 1989 heeft naast de Sint-Jan in Den Bosch een bouwloods gestaan in verband met restauratiewerkzaamheden aan deze kathedraal. Daarvoor in de plaats is nu het Sint-Jansmuseum ‘de Bouwloods’ gekomen waar u allerlei kennis over de bouw en restauraties kunt opdoen en de mooie collectie sculpturen kunt bewonderen.

Collectie

De collectie van het museum wordt gevormd door de middeleeuwse beeldhouwwerken die niet goed genoeg meer waren om hun eigenlijke positie te blijven innemen en waarvan nu kopieën zijn geplaatst. Het gaat hierbij vooral om sculpturen die voor de buitenkant van de kerk gemaakt zijn tussen 1380 en 1629. Ook alle ontwerpmodellen en afgietsels, gereedschap en het kerk- en restauratie-archief zijn hier ondergebracht. Al met al is in De Bouwloods de grootste collectie middeleeuws beeldhouwwerk van Nederland te bewonderen. Bijzondere hoogtepunten zijn de turfstenen wimbergreliëfs uit de periode 1380-1430 en de wereldberoemde luchtboogbeeldjes van monsters, mensen en dieren, die rond begin 16e eeuw werden vervaardigd. Een groot voordeel van dit museum is dat deze kunstschatten van zeer dichtbij te bewonderen zijn. Tijdens openingstijden is altijd een deskundige gids aanwezig die u kan rondleiden langs de waterspuwers, kraagstenen, beelden en andere bezienswaardigheden.

Tentoonstellingen, activiteiten en educatie

Voor de groepen zes en zeven van het basisonderwijs heeft het museum een informatief lesprogramma ontwikkeld. Daarnaast worden geregeld activiteiten en thematische tentoonstellingen georganiseerd.

Praktische informatie

Het adres van Sint-Jansmuseum ‘de Bouwloods’ is Torenstraat 16 in Den Bosch en het telefoonnummer 073-6126879. Individuele particulieren kunnen met uitzondering van de maandagen terecht in de maanden april t/m oktober. Voor groepen is het museum het hele jaar door geopend, mits u tenminste minimaal twee weken van tevoren heeft gereserveerd. Ook voor rondleidingen met een groep moet van tevoren worden gereserveerd. De overige rondleidingen vinden, afhankelijk van de periode, één of tweemaal daags plaats. Op de website van De Bouwloods kunt u de exacte openingstijden, de entreeprijzen en de informatie over eventuele tentoonstellingen vinden.

Foto's

Informatie over Sint-Jansmuseum de Bouwloods

Prijs volwassenen €3
Prijs kinderen €3
Prijs peuters Gratis
Openingsdagen Hele week
Openingsperiode Lente/Zomer/Herfst
Overdekt Ja
Mindervalidenvriendelijk Ja
Website sintjansmuseumdebouwloods.nl

Ligging

Kaart