Terra Maris

Terra Maris, een museum voor Zeeuwse natuur en landschap waar tal van activiteiten plaatsvinden voor jong en oud ligt in een gevarieerde landschapstuin temidden van een natuurgebied.

De naam Terra Maris betekent: land van de zee en is heel toepasselijk voor dit museum waarin de natuur en het landschap van Zeeland en hun geschiedenis centraal staan. Terra Maris is gehuisvest in de orangerie en het koetshuis van kasteel Westhove dat wordt omgeven door een natuurgebied op Walcheren. Door middel van een afwisselende, levendige tentoonstelling wordt een beeld geschetst van de natuur van de Delta die altijd in beweging is, de talrijke inpolderingen en de overstroomde dorpen. In verschillende zalen is van alles te zien over de kracht van water en wind en de invloed van de mens. Daarnaast treft u een aan Zeeland gerelateerde collectie aan van onder andere opgezette vogels en zoogdieren, schelpen en dierlijke fossielen. Een gedeelte is permanent tentoongesteld andere objecten zijn slechts tijdelijk te bewonderen, bijvoorbeeld als onderdeel van de bredere wisseltentoonstellingen. Ook voor kinderen is het museum aantrekkelijk vanwege onder andere ontdekvragen en gluurkasten.

Landschapstuin

Het buitenterrein van Terra Maris wordt gevormd door een plantenrijke, gevarieerde landschapstuin van 2,5 ha. U kunt hier een duinlandschap zien, een gedeelte van een zeewerende dijk, een insectenmuur en de overblijfselen van een kreek. Met schepnetjes kunnen de kinderen heel wat uit het water naar boven toveren.

Mottekasteel

Sinds mei 2012 is in de landschapstuin op een vier meter hoge heuvel het mottekasteel te bewonderen. Deze oude kasteelvorm was een versterkte woning voor de adel. De toren is eenvoudig ingericht in middeleeuwse stijl en biedt met zijn hoogte van tien meter een prachtig uitzicht.

Activiteiten

Naast een educatief programma voor het basisonderwijs worden gedurende het hele jaar diverse activiteiten georganiseerd. Voorbeelden daarvan zijn excursies in het omliggende natuurgebied, strandjutterstochten, een bezoek aan het aquarium, workshops en rondleidingen zowel binnen als buiten. Voor kinderen zijn heel wat speciale programma’s zoals (w)onderwaterwereld, flessenpost en windekind. Het is essentieel dat u voor zowel de rondleidingen als de activiteiten zeer tijdig reserveert.

Praktische informatie

Museum Terra Maris ligt aan de Duinvlietweg 6, te Oostkapelle. Het telefoonnummer is 0118-582620. Als u met de auto komt, kunt u deze parkeren op de openbare parkeerplaats Westhove. Hiervoor worden zeer schappelijke tarieven gerekend en van november t/m maart is het zelfs gratis. Het laatste stuk zult u moeten lopen aangezien in het natuurgebied waarin Terra Maris ligt geen auto’s mogen staan. Als u minder valide bent kunt u telefonisch bij het museum naar de parkeermogelijkheden voor u vragen. Ook kunt u na voorafgaande reservering gratis gebruikmaken van de Jutter-Wombat. Dit is een rolstoel die geschikt is voor onverharde terreinen, waaronder het strand. Vanaf half april tot eind oktober kunt u het museum dagelijks bezoeken en voor de overige periode gelden beperktere openingstijden. Voor de exacte gegevens, de openingstijden van het museumcafé, de activiteitenagenda en de entreeprijzen kunt u de website van Terra Maris raadplegen.

Foto's

Informatie over Terra Maris

Prijs volwassenen €6
Prijs kinderen €3,50
Prijs peuters €3,50
Openingsdagen Hele week
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Ja
Mindervalidenvriendelijk Deels
Website terramaris.nl

Ligging

Kaart