Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een 6000 hectare groot nationaal park in de provincie Utrecht en bestaat sinds 2003. Het ligt tussen Driebergen en Rhenen en biedt een veelheid aan landschapsvormen waarvan de stuwwal de meest in het oog springende is. Heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden maken deel uit van het Nationaal Park.

De vogel- en plantenweelde

Het bos op de Utrechtse Heuvelrug kent veel verschillende typen waar vuurgoudhaantjes en appelvinken broeden. In de oude, grote, open dennenbossen zitten veel kuifmezen en zwarte mezen. Op de rijke ondergrond van deze bostypen groeien lelietjes van dalen, de veelbloemige salomonszegel en de grote wolfsklauw. Boomklevers, de kleine bonte specht en de holenduif vinden een veilige plek in de oude beukenlanen.

De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal met zijn bossen en heidevelden rijst op uit het vlakke agrarische landschap. Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park.

Het is een gebied van bossen, buitenplaatsen en 'bergen'. De bezoeker kan er wandelen en fietsen over de stuwwal, door heideterreinen, langs kastelen en landgoederen, in de uiterwaarden en in het bos. Met de vele landhuizen en kastelen, de beschermde dorps- en stadsgezichten (Amerongen, Driebergen-Rijsenburg, Rhenen en Zeist), de buitens en parken van de Stichtse Lustwarande, de tabaksschuren en schaapskooien is er ook voor de cultuurliefhebber veel te zien.

Foto's

Informatie over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Prijs volwassenen N.v.t.
Prijs kinderen N.v.t.
Prijs peuters N.v.t.
Openingsdagen Hele week
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Nee
Mindervalidenvriendelijk Deels
Website np-utrechtseheuvelrug.nl

Ligging

Kaart