Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een park in de provincie Noord Holland ten westen van Haarlem. Het park heeft een omvang van ruim 2500 hectare en is één van de 20 nationale parken in Nederland.

Tot het gebied behoort het voormalige Nationale Park De Kennemerduinen met de duingebieden. In het park liggen diverse landgoederen, alsmede strand en strandvlakte en een erebegraafplaats.

Vegetatie

Het Nationale Park Zuid-Kennemerland bestaat voornamelijk uit jonge, kalkrijke duinen. In een groot deel van het gebied is het zand aanzienlijk kalkrijker dan in de meeste andere duingebieden in Nederland. Daardoor komen er bepaalde plantengemeenschappen voor, die elders zeldzaam zijn. Er is ook een overvloed aan besdragende struiken die een goed leefmilieu bieden aan allerlei zangvogels.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland maakt deel uit van het Natura 2000 gebied. Een Natura 2000 gebied is gebaseerd op de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Hiermee probeert de Europese Unie om natuur van nationale- en internationale waarde te behouden en te beschermen.

Informatie

Midden in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt Bezoekerscentrum de Kennemerduinen. Hier kunnen natuurliefhebbers informatie krijgen over het duin- en bosgebied en de prachtige landgoederen. Het nationaal park organiseert, in samenwerking met het bezoekerscentrum, talrijke activiteiten en excursies. Er zijn veel mogelijkheden om de natuur te beleven zoals wandelen, fietsen, paardrijden en zwemmen. De meeste gebieden in het nationaal park zijn vrij toegankelijk via wegen en paden, tussen zonsopgang en zonsondergang.

Foto's

Informatie over Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Prijs volwassenen N.v.t.
Prijs kinderen N.v.t.
Prijs peuters N.v.t.
Openingsdagen Hele week
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Nee
Mindervalidenvriendelijk Deels
Website np-zuidkennemerland.nl

Ligging

Kaart