Strand Texel

Texel is het grootste en bekendste Waddeneiland van Nederland met een 25 kilometer lang, breed zandstrand. Zon- en strandliefhebbers kunnen kiezen uit acht bewaakte strandzones. In tegenstelling tot vele andere Nederlandse stranden hier geen overvolle stranden, geen zoektocht naar een parkeerplaats en zeker geen rijen aaneengeschakelde strandpaviljoens. Slechts één strandpaviljoen en één strandbedrijf voor de verhuur van ligbedden, strandstoelen, strandhuisjes etc, en één kiosk voor een ijsje, drankje of een hapje.

Op het Texelse strand vindt de bezoeker vooral heel veel ruimte en de daarbij behorende rust. Op Texel zijn twee naaktstranden; bij Cocksdorp en bij Den Hoorn.

Blauwe Vlag en watersport

Het strand van Texel ontving in 2011 de Internationale Blauwe Vlag, een milieuonderscheiding die garant staat voor zwemwater van uitstekende kwaliteit en een goed schoongehouden strand. Het is aan het strand verboden een vaartuig vanuit zee op de kust te brengen, of vanaf de kust in zee te brengen. Een ontheffing kan alleen worden verleend voor watersportbeoefening in school- en verenigingsverband. Kitesurfen en vliegeren is alleen toegestaan op twee, speciaal hiervoor aangewezen, locaties.

Strandtips

Op het strand van Texel zijn vier posten van de Texelse Reddingsbrigades. Bij ‘Beach Inn’ bij Paal 21 bevindt zich de EHBO post. Badmeesters van het Utrechtse Studenten Corps bewaken vanaf de 3e week van juni tot de 1e week van september de vier strandposten. De badmeesters zijn herkenbaar aan de oranje shirts met het opschrift Strandbewaking Texel. Honden zijn toegestaan, maar moeten op de bewaakte strandgedeelten altijd aangelijnd zijn. In verband met de sterke stroming is het verboden met drijvende voorwerpen zoals luchtbedden, zwembanden enz. de zee in te gaan.

Strandpaviljoen Paal 28

Strandpaviljoen 'Paal 28' is een horecabedrijf in de Texelse duinen en is 365 dagen per jaar geopend. Het paviljoen is vooral bekend vanwege de uitgebreide menukaart met vleesgerechten. Ook voor een 'snelle hap' en een heerlijke kop koffie met appeltaart is men hier aan het juiste adres.

Westerslag Strandpaviljoen

In 'Westerslag' strandpaviljoen heerst binnen een warme, ongedwongen sfeer met Oud-Hollandse knopstoeltjes, eiken tafels, veel planten en kleden op de vloer. Een open haard met 'luie' banken, een kleine bibliotheek met goede boeken, een hond, een kat, een papagaai en goudvissen geven de bezoeker het gevoel van thuis te zijn. De menukaart biedt de bezoeker een grote variatie aan gerechten welke bereid zijn met Texelse producten. Het paviljoen heeft een ruim opgezet terras met veel schotten zodat de bezoeker altijd een beschut plekje kan vinden.

Foto's

Informatie over Strand Texel

Prijs volwassenen N.v.t.
Prijs kinderen N.v.t.
Prijs peuters N.v.t.
Openingsdagen Hele week
Openingsperiode Hele jaar
Overdekt Nee
Mindervalidenvriendelijk Deels

Ligging

Kaart